Wallen van Retranchement
4525 AE
Retranchement
Praktische informatie Wallen van Retranchement
-
Afbeelding
Wandelen
-
Afbeelding
Erfgoed
-
Afbeelding
Honden aangelijnd toegestaan
-
Afbeelding
Parkeerplaats aanwezig
Over het gebied
De wallen zijn in 1604, in de Tachtigjarige Oorlog, gebouwd als verdedigingswerk. Tegenwoordig vormen de wallen een natuurgebied van ongeveer 27 hectare waar je over de wallen wandelt in een afwisselend landschap. Het natuurgebied bestaat uit een aaneenschakeling van kleine landschapssoorten. Dijken, weiden, meidoornhagen, knotbomen, hoogstamfruitbomen en drinkputten liggen verspreid over het gebied. Met een beetje geluk hoor je de boomkikkers. Je wandelt hier te midden van prachtige natuur en bijzonder erfgoed.
Historie
Het verdedigingsbolwerk van Retranchement (Frans voor verschansing of bolwerk) is gebouwd in opdracht van Prins Maurits. Het doel van de verdedigingslinie was om de Zwingeul te verdedigen tegen de Spanjaarden. Gedurende de Tachtigjarige Oorlog woonden er alleen soldaten. Later groeide het complex uit tot een gewoon dorp. In het gebied ligt ook het Fort Berchem, een veldschans die ook uit de Tachtigjarige Oorlog dateert.
51.348977639111, 3.3870077133179
Je bezoek
Er is een grote gratis parkeerplaats op de kruising van de Knokkeweg en Kanaalweg. De wandelroute (3,7 km) kan gestart worden vanaf de Molenstraat, Dorpsstraat of Noordstraat van over de Wallen van Retranchement. Op de wandelpaden mag de hond aangelijnd mee. Maar let op: in de delen waar koeien rondlopen mogen de honden niet mee. Ook niet wanneer ze aangelijnd zijn. Dit staat ter plaatse aangegeven. Fort Berchem is vanaf de Oude Zeedijk via een ophaalbrug toegankelijk.
Flora & fauna
Boomkikker
De boomkikker heeft zijn plekje gevonden op de Wallen van Retranchement. Op zwoele lenteavonden in mei hoor je ze in koor “kekken”. Langs de kruidenrijke oevers vliegen libellen op zoek naar prooien. In zandige stijlkantjes wonen enkele soorten graafbijen en -wespen. Deze en andere insecten vormen het voedsel van de zangvogels die broeden in de meidoornhagen. Spotvogels, zomertortels en tuinfluiters hoor je hier zingen in het voorjaar. De oude knotbomen geven onderdak aan de steenuil.
Klavers
Wallen van Retranchement zijn befaamd als groeiplaats van vier kleine, zeldzame klavertjes: kleine rupsklaver, ruwe klaver, gestreepte klaver en onderaardse klaver groeien op de droge zonnige dijkhellingen. Deze soorten houden van korte vegetatie. Daar zorgen de grazende koeien voor.
Beheer
We zetten ons in om de Wallen van Retranchement te onderhouden en te herstellen. Het doel is om de erfgoed waarde van deze cultuurhistorische parel te behouden en te verhogen. De aarden wallen zijn in 2010 gereconstrueerd. De wallen zijn omringd door prachtige natuur. We zetten grote grazers in om het landschap open te houden en aanvullend wordt soms gemaaid. Dit zorgt voor een diverse plantengroei waar vogels en insecten van profiteren. Daarnaast onderhouden we heggen en knotbomen in het gebied. En focussen we ons op het behouden en het verbeteren van het leefgebied van de boomkikker.
Staats-Spaanse Linies in beeld
Samen met de makers van het TV-programma Vroege Vogels hebben we de Staats Spaanse Linies in Zeeuws-Vlaanderen bezocht. Kom meer te weten over de geschiedenis van de forten en schansen die de Staats Spaanse Linies vormen en de belangrijke rol die ze tegenwoordig vervullen voor de natuur, bijvoorbeeld voor boomkikkers, klavers, zandbijen en orchideeën. Kijk de aflevering vol prachtige beelden en verhalen van onze beheerders hier terug: Vroege Vogels aflevering: Staats-Spaanse Linies gemist.
Veelgestelde vragen
Daar is nagenoeg altijd toestemming voor nodig. Hier lees je in welke gevallen dit geldt en hoe je toestemming kunt aanvragen. Doe dit in ieder geval minimaal 4 weken voor de start van de inschrijving!
Activiteiten waar GEEN toestemming voor gegeven zal worden: met drones vliegen, nachtactiviteiten, bijv. wandeling of dropping, overnachten in het gebied, gebruik van barbecue of open vuur, metaaldetectie en magneetvissen etc.
We begrijpen dat het heel leuk is om met de hond in een natuurgebied te lopen, maar in de kwetsbare natuurterreinen die we beheren is daarvoor niet altijd ruimte. Waarom dat is lees je hier. Ook vind je daar informatie waar ze wél aangelijnd op de wandelpaden mee mogen!